PREŞEDINTELE U.A.R.F. PROF. UNIV. DR. IOAN CĂRMĂZAN A PRIMIT DISTINCTIA DE ,,CETĂŢEAN DE ONOARE AL JUDEŢULUI CARAŞ-SEVERIN

Preşedintele U.A.R.F. Prof. Univ. Dr. Ioan Cărmăzan

a primit distinctia de ,,Cetăţean de Onoare al Judeţului Caraş-Severin”

 

DIPLOMKA CETATEAN DE ONOARE

 

 

Sala de ședințe a Consiliului Judeţean Caraş-Severin a găzduit  în data de  3 noiembrie 2015, ora 11.00, manifestările prilejuite de decernarea titlului de ,,Cetăţean de Onoare al Judeţului Caraş-Severin”, domnului Ioan Cărmăzan.

Scriitor, regizor şi scenarist, Ioan Cărmăzan este cunoscut ca fiind una dintre personalităţile culturale care a adus constribuţii importante la cultura şi arta românească, la afirmarea judeţului Caraș-Severin în circuitul naţional şi universal de valori.

Titlul de „Cetăţean de onoare al judeţului Caraş-Severin” i-a fost acordat domnului Ioan Cărmăzan prin votul consilierilor judeţeni exprimat în şedinţa din aprilie 2015.

 

Sursa: Consiliul Judetean Caraş-Severin

Ioan Cărmăzan, cetățean de onoare al județului Caraș-Severin!

„Banatul Montan face parte din ființa mea”!

Cineastul Ioan Cărmăzan s-a alăturat personalităților care au fost distinse cu titlul de cetățean de onoare al județului Caraș-Severin. Diploma i-a fost înmânată astăzi, la sediul Consiliului Județean Caraș-Severin, în cadrul unei ceremonii conduse de vicepreședintele forului județean, Ilie Iova. 

Astăzi am avut parte de un moment festiv. După cum știți, sunt foarte puține momente festive în activitatea din ultima perioadă a Consiliului Județean, ori aceasta chiar a fost un moment deosebit, prin care am completat pleiada de oameni reprezentativi pentru județul Caraș-Severin. A fost înmânată diploma de cetățean de onoare a județului, domnului Cărmăzan Ioan, a cărui activitate este atât de complexă încât după părerea mea acest titlu este mult prea puțin pentru întreaga carieră a dânsului. Doar că este maximul ce poate să ofere Consiliul Județean”, a declarat cu acest prilej Ilie Iova.

Ioan Cărmăzan, una din personalitățile culturale care au adus contribuții importante la cultura și arta românească, s-a născut în localitatea Satchinez, din județul Timiș, dar la vârsta de 3 ani s-a mutat cu familia la Bocșa, unde crește, învață și se formează, a amintit Gabriela Șerban, managerul Bibliotecii „Tata Oancea” Bocșa, cea care a rostit laudatio despre omagiatul de astăzi.

Cărmăzan s-a afirmat în cea de-a șaptea artă ca regizor sau scenarist, cu o serie de succese printre care filmele: „Țapinarii”, „Lișca”, „Sania albastră”, „Casa din vis”, „Lotus”, „Raport despre starea națiunii”, „Cu inima îndoită”, „Dragoste de mamă”, „Margot”, „O secundă de viață”, „Oul de cuc”, „Vlad nemuritorul”, „În fiecare zi Dumnezeu ne sărută de gură”. De-a lungul carierei, Cărmăzan a realizat și filme documentare printre care și unul despre  Bocșa, dar și scurt metraje, a pus în scenă spectacole de teatru, s-a impus ca autor al unor cărți, a tradus texte din limba sârbă și din franceză.

Modest, Ioan Cărmăzan, a afirmat că se bucură de primirea acestui titlu care reprezintă o recunoaștere a muncii și activității sale, dar și o ocazie de a se reîntoarce la origini, de a reveni în județul Caraș-Severin, locul în care întotdeauna se simte copil. Cu umor, a adăugat că un astfel de titlu, la fel ca cel de doctor, reprezintă ceva ce se obține foarte greu, dar când îl obții parcă îl ai dintotdeauna.

Astăzi pentru mine e o zi specială. Nu e la îndemâna oricui, deși cred cu tărie că până urmă fiecare cetățean de o onoare e un personaj care s-a ridicat singur, care într-un fel sau altul s-a urcat undeva pe o colină și a strigat: iubesc județul Caraș-Severin. Da, iubesc Banatul, Banatul Montan, chiar îl iubesc, face parte din ființa mea, Bocșa, toată zona, dealurile. Deci ca atare nu e nimic decât un fel de așezare a ceea ce eu  cred în sufletul meu”, a mai adăugat Ioan Cărmăzan.

Ioan Cărmăzan a obținut numeroase distincții și premii și festivaluri de film la care a participat în România, dar și peste hotare, la New York, Rotterdam, Teheran, Montpellier, Tokyo. De asemenea, acesta a fost numit cetățean de onoare al localității în care a văzut lumina zile, Satchinez (în anul 2014), precum și al orașului în care a crescut și s-a format, Bocșa (în anul 2008).


Ioan Carmazan Cetatean de Onoare Caras Severin (1)
Ioan Carmazan Cetatean de Onoare Caras Severin (4)
Ioan Carmazan Cetatean de Onoare Caras Severin (2)
Ioan Carmazan Cetatean de Onoare Caras Severin (3)

Autor Karina TINCUL Sursa:  http://reper24.ro/

Dosar de Presa Caras Severin 

(click pt vizualizare-fisier PDF)