Despre iubire…cu Clubul de la Timisoara

 

Despre iubire…cu Clubul de la Timisoara in prezenta lui Ioan Carmazan

                                                                                                                                                          Autor: Gabriela Serban,manager Biblioteca ”Tata Oancea” Bocsa

De curând, regizorul si scriitorul Ioan Cărmăzan, însotit de scriitori timisoreni, membrii ai Clubului de la Timisoara, au avut parte de o primă lansare a antologiei tematice Despre iubire…la Turnu Severin.carte-nutu

Iată că, a venit si rândul Banatului, iar în perioada 3 – 5 noiembrie 2016 acestia se vor afla la Bocsa, Resita, Timisoara si Caransebes, promovând nu doar o carte, ci si o veritabilă pleiadă literară constituită în Clubul de la Timisoara.  

Volumul Despre iubire… coordonat si îngrijit de scriitoarea Nina Ceranu, a apărut la editura Ecou Transilvan din Cluj-Napoca în 2016 si cuprinde texte despre iubire, după cum îi mărturiseste initiatorul Ioan Cărmăzan scriitorului Vasile Bogdan în ”prefata” cărtii, prefată intitulată sugestiv ”Despre Timisoara, cu dragoste” si care este, de fapt un dialog între cei doi scriitori. Asadar, despre iubire, adică ” Iubirea de Timisoara, iubirea de aproape, iubirea de Romeo si Julieta, iubirea de ce vrei tu.” spune Ioan Cărmăzan. ” Dar există si altfel de iubire, iubirea care se strecoară printre cuvinte, printre faptele vietii, printre răutătile vietii se strecoară uneori foarte multă iubire si atunci era o provocare.” conchide Ioan Cărmăzan.

În volum semnează texte importanti scriitori ai literaturii române bănătene precum: Cornel Ungureanu, Vasile Bogdan, Ioan Cărmăzan, Ion Marin Almăjan, Nina Ceranu, Liliana Ardelean, Veronica Balaj, Mirela Ioana Borchin, Manolita Dragomir-Filimonescu, Dana Gheorghiu, Doina Rodica Mot, Constanta Maria Marcu, Silvia C. Negru, Rodica Pop, Minica Rohan, Titus Suciu, Anca munteanu, Adrian Dinu Rachieru, Florin Corneliu Popovici.14632937_10154627414332999_1086830652085760615_n

O carte frumoasă, interesantă, apărută într-o perioadă în care doar se vehicula ideea că Timisoara ar putea deveni capitală culturală europeană, ceea ce, la aparitia cărtii deja se întâmplase, o carte pornită din iubire, despre iubire:

Îmi aduc aminte, mărturiseste Ioan Cărmăzan, acum, vorbind despre dragoste, că, la un moment dat, l-am întrebat pe părintele Stăniloaie ce este existenta si el mi-a spus că existenta este persoana, iubirea si nemurirea. Si de atunci m-am gândit de multe ori la povestea asta si m-am gândit că părintele vorbeste despre persoană, nu de omenire. Vorbeste de o persoană, fiindcă existenta este o chestie individuală. Deci, dragostea nu poate fi definită global, ea este o poveste individuală si este aventura individuală a fiecăruia. Iubirea, pentru că spunea părintele ”iubirea e motorul”, iată o altă definitie pentru dragoste si iubire, motorul a tot ce există pe pământ… si nemurirea, într-o chestie simplă, si anume că orice iubesti ai vrea să dăinuie la nesfârsit.[…]”

Asadar, iubitorii de carte si lectură vor putea vorbi Despre iubire… cu Ioan Cărmăzan si scriitori ai Clubului de la Timisoara joi, 3 noiembrie 2016, de la ora 11.00, în sala de sedinte a Consiliului Local Bocsa, sub patronajul Bibliotecii Orăsenesti ”Tata Oancea”, apoi, de la ora 16.00 la Casa de Cultură a Sindicatelor din Resita, sub patronajul Bibliotecii Judetene ”Paul Iorgovici” Caras-Severin, vineri, 4 noiembrie, la Filiala USR Timisoara si sâmbătă, 5 noiembrie, la Casa de Cultură din Caransebes.

About The Author

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.