Dezvelirea bustului marelui cineast Sergiu Nicolaescu

Evenimentul a avut loc la Targu Jiu, vineri 6 decembrie 2013, ora 13.00, locul  natal al regizorului Sergiu Nicolaescu.

In cadrul momentului oficial, presedintele UARF, Ioan Carmazan si viceprimarul orasului  Targu Jiu, Iulia Vana, au dezvelit bustul si au evidentiat personalitatea lui Sergiu Nicolaescu printr-un discurs-omagiu. TarguJiu_DSC_8518_crop1
Din partea autoritatilor locale si judetene au luat parte viceprimarul orasului Targu Jiu, Aurel Popescu, subprefectul de Gorj, Virgil Dragusin, vicepresedintele Consiliului Judetean Gorj, Madalina Ciolocoi, si vicepresedintele Centrului de Cultura „Constantin Brancusi”.

A fost prezenta si sotia regizorului, Dana Nicolaescu.
Din partea UARF au luat parte directorul si membrii aparatului de lucru, precum si o delegatie de la Bucuresti (membri ai Uniunii, colaboratori si prieteni).

TarguJiu_DSC_8548_crop1Bustul a fost realizat de sculptorul craiovean Rodion Gheorghita, iar cheltuielile pentru realizarea sculpturii au fost suportate de Uniunea Autorilor si Realizatorilor de Film din Romania (UARF).
In baza hotararii Consiliului Director al UARF, bustul marelui cineast a fost donat Centrului Municipal de Cultura „Constantin Brancusi”.
Potrivit Hotararii Primariei Municipiului Targu Jiu – Consiliul Local Targu Jiu, donatia a fost acceptata, punand la dispozitie locul de amplasare si realizarea soclulului.

La 6 decembrie 2012, Cinematograful din Targu Jiu a primit numele lui Sergiu Nicolaescu.
Reprezentand o zi importanta,  s-a propus ca aceasta data sa fie marcata prin dezvelirea bustului.
Pe parcursul zilei de vineri, la Cinematograful „Sergiu Nicolaescu” din Targu-Jiu au rulat filme regizate de acesta, iar accesul spectatorilor a fost gratuit. Delegatia UARF a vizitat cinematograful.
Autoritatile au dezvelit in urma cu cateva luni o stea cu numele regizorului pe Aleea Nemuritorilor Gorjului, iar o strada din Targu Jiu ii poarta numele. Sergiu Nicolaescu s-a nascut în 1930 în Municipiul Targu-Jiu, unde a locuit cinci ani, iar apoi s-a mutat cu familia în Timisoara.
Regizor, scenarist, actor si parlamentar, acesta a primit, in data de  6 decembrie 2012, titlul de Cetațean de Onoare al Municipiului Targu-Jiu, evenimentul precedand inaugurarea noului cinematograf din oras care ii poarta numele.

About The Author

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.