FESTIVALUL „ ZILELE FILMULUI ROMÂNESC” la TARGU MURES

  FESTIVALUL  „ ZILELE FILMULUI ROMÂNESC”

24 – 26 noiembrie 2016, TARGU MURES

 

În perioada 24 26 noiembrie 2016,  Consiliul Judeţean Mureş şi Uniunea Autorilor şi Realizatorilor de Film din România (U.A.R.F.) , cu sprijinul  Centrului Naţional al Cinematografiei, DACIN – SARA – DREPTURI DE AUTOR ÎN CINEMATOGRAFIE ŞI AUDIOVIZUAL – SOCIETATEA AUTORILOR ROMÂNI DIN AUDIOVIZUAL au organizat prima ediţie a Festivalului „ ZILELE FILMULUI ROMÂNESC”  la Targu Mureş.

afis-festival-filmOrganizatorii Festivalului au fost dl Alexandru Cîmpeanu, Vicepresedintele Consiliului Judetean  Mures, împreună cu regizorul, prof. univ. dr. Ioan Cărmăzan, preşedintele Uniunii Autorilor si Realizatorilor de Film din Romania (UARF). Printre partenerii acestui eveniment cultural – cinematografic s-au evidenţiat:  Inspectoratul Teritorial Mures si Sala de Spectacole a Ansamblului Artistic „ Mureşul”.

Ediţia din acest an a avut ca scop promovarea operelor cinematografice inspirate din literatura română, prezentate sub titlul „ Ecranizări din literatură”.

Timp de trei zile, la Sala de Spectacole a Ansamblului Artistic „ Mureşul” (fostul Cinematograf „ Unirea”, Bulv.1848),  au fost proiectate câte două filme pe zi, cu adresabilitate atât pentru  publicul tânăr (elevi, studenţi), cât şi pentru publicul matur.

Filme de referinţă inspirate din literatura română, precum „ Ciuleandra”, „Moromeţii”,    „ Casa din Vis”, „ Osânda”, „ Tănase Scatiu” si „ Kira Kiralina” au rulat în prezenţa unor personalităţi din lumea cultural-artistică (regizori, actori, critici de film), iar  la pe baza fiecarei  proiecţii s-a stabilit un dialog cu publicul din sală, invitaţii speciali ai festivalului răspunzand  la întrebările spectatorilor, pe tema filmului vizionat.

Deschiderea Festivalului a fost precedata de o conferinţă de presă, joi, 24 noiembrie 2016, ora 14,30 la sediul Sala de Spectacole a Ansamblului „ Mureşul” unde au fost prezenti conferinta-de-presa-2reprezentanti ai TVR 3, Antena Targu Mures si Stii TV, care au intervievat organizatorii Festivalului despre initiativa de a organiza aceasta  Prima editie a Festivalului „ ZILELE FILMULUI ROMÂNESC”, rolul si traseul cinematografiei in cultura de astazi si motivele alegerii temei  „ Ecranizări din literatură”, pentru aceasta prima editie.

De asemenea, pe parcursul festivalului ne-au onorat cu prezenţa, în calitate de invitaţi speciali, actorul Ion Ritiu ( filmul –Ciuleandra), actrita Iulia Dumitru (filmul -Kira Kiralina), criticul literar si  de film Bogdan Burileanu precum şi alţi reprezentanţi marcanţi ai domeniului cultural şi ai presei.

Festivalul, care s-a bucurat în fiecare seară de un număr de aproximativ 150 – 200 de spectatori, s-a desfăşurat prin proiecţii publice în Sala de Spectacole a Ansamblului Artistic „Mureşul”. prezentare-filmPentru acest an, festivalul de film a cuprins şase filme artistice româneşti.

Publicul prezent la manifestările festivalului a avut posibilitatea să întâlnească critici si actori ai producţiilor cinematografice din programul Festivalului, sa puna intrebari despre tema abordata in filme si sa afle intamplari de culise din timpul filmarilor.

Filmele prezentate în  cadrul festivalului s-au bucurat de succes şi o participare numeroasă a publicului spectator.

Intrarea publicului a fost liberă.

img_1215
img_1194
cronica
conferinta-de-presa-1
afis-festival-film
prezentare-film

 

About The Author

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.