Ioan Cărmăzan și, întotdeauna, Bocșa!

„Ioan Cărmăzan este o personalitate în permanentă mișcare.” ne avertizează scriitorul Vasile Bogdan în cel mai recent volum dedicat personalității lui Ioan Cărmăzan cu prilejul aniversării celor 70 de ani de viață ai regizorului, volum intitulat „Descifrând Codul Cărmăzan”(Timișoara: Eubeea, 2018).

Dar noi, bocșenii, deja cunoaștem faptul că regizorul și scriitorul Ioan Cărmăzan nu poate sta multă vreme departe de Bocșa; că, de oriunde l-ar purta pașii în această permanentă mișcare, se întoarce la Bocșa.

Așa s-a întâmplat și în 4 octombrie 2018 când, după o aniversare a Doamnei Doina Moț la Timișoara și o prezentare de carte la Casa Sârbească timișoreană, în drum spre Caransebeș, pentru încă o prezentare, Slavița și Ioan Cărmăzan au poposit în Bocșa copilăriei pentru o întâlnire cu prietenii.

Și, dacă tot era în prag de importantă sărbătoare a educației, la invitația directorului Liceului Teoretic „Tata Oancea” Bocșa, prof. Florentin Lupulescu și a Doamnei prof. Stela Boulescu, profesorul și scriitorul Ioan Cărmăzan, doctor în regie de film, și-a drămuit timpul petrecut la Bocșa astfel încât să se poată întâlni și cu elevii Liceului Teoretic.

A fost o întâlnire… interesantă. Mai întâi, a fost o surpriză pentru elevi. Apoi, a fost o discuție liberă. Un dialog între acești tineri frumoși, inteligenți și măcinați de curiozitate și marele regizor. Acești tineri aflați la început de drum, când încă nu sunt foarte hotărâți încotro o vor apuca și spre ce carieră s-ar îndrepta și acest Om realizat, absolvent al unei facultăți de matematică și a unor studii superioare de regie și film, cunoscut ca una dintre personalităţile culturale care a adus constribuţii importante la cultura şi arta românească, deținător a numeroase și importante funcții și titluri, un Om pentru care, scria Vasile Bogdan „viața se construiește din bucățele de diferite mărimi și profunzimi, deloc la întâmplare, deși totul pare să se fi petrecut aleatoriu, cu un anume destin care-i urmărește pașii, așază alături faptele, învățămintele; e greu de urmărit, de țintuit în eventuale tipare. Este atât de el însuși încât își este suficient așa cum este. Adică pretutindeni, alături de toți, (ne)îngăduitor cu sine însuși.”

O întâlnire între generații, Ioan Cărmăzan fiind unul dintre absolvenții acestui liceu, o întâlnire între elevi și un altfel de profesor, la o altfel de lecție despre educație și importanța ei, despre importanța cărții și lecturii, despre cât este de frumos și necesar să-ți lași imaginația să zburde, despre  benficiile creativității și importanța dezvoltării acesteia.

Fiind o întâlnire intermediată de Biblioteca Orășenească „Tata Oancea” Bocșa, evident că s-a finalizat prin prezentări de cărți ale lui Ioan Cărmăzan, cărți pe care acesta le-a dăruit celor mai curioși și vorbăreți dintre interlocutori.

Sesiunea de autografe și cea de fotografii au încheiat o frumoasă și interesantă întâlnire, precum și promisiunea regizorului Ioan Cărmăzan de a reveni la Liceul Teoretic bocșean cu noi cărți și noi proiecte de colaborare, mai ales în beneficiul acestor elevi care l-au cucerit.

foto si articol Gabriela Serban

About The Author

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.