Select Page

LIGA DE PRIETENIE ROMÂNO-SÂRBĂ I-A ACORDAT DOMNULUI PROF. UNIV. DR. IOAN CARMAZAN

 ZILELE FILMULUI SÂRBESC  IN ROMANIA

la Muzeul Ţăranului Român

Liga de Prietenie Româno-Sârbă şi Uniunea Sârbilor din România a organizat în perioada 21-23 aprilie 2015 cea de-a cincea editie Zilele Filmului Sârbesc în România.

In cadrul manifestarii Liga de Prietenie Româno-Sârbă i-a acordat Domnului Prof. Univ. Dr. Ioan Carmazan “DIPLOMA DE ONOARE” pentru Merite deosebite in organizarea manifestarii ”Zilele Filmului Sarbesc in Romania”

Diploma Zilele Filmului Sarbesc

Programul proiecţiilor:

19.00– MONTEVIDEO, PE CURÂND! , 2014, SB, Regia: Dragan Bjelogrlić, Cu: Miloš Biković, Petar Strugar, Armand Assante, Viktor Savić, Elena Martinez, Branko Đurić, Predrag Vasić, Dramă-Sport-Istoric, 141 min, AP-12
“Montevideo, pe curând” spune povestea fascinantă a echipei de fotbal din Iugoslavia care a luat parte la prima cupă Mondială în Montevideo, în 1930. Inspirat din fapte reale, este o poveste despre succesul istoric al unei naţiuni, o piatră de hotar în sport şi continuarea primei părţi care a descris circumstanţele care au precedat Campionatul Mondial.

Saga fotbalului continuă în capitala Uruguayului, unde, după o călătorie obositoare de trei săptămâni peste Atlantic, echipa naţională a regatului Iugoslaviei se află printre cei mai puternici participanţi la prima Cupă Mondială. Echipă dintr-o ţară mică Balcanică, o echipă în care nu crede nimeni, este un oponent al câştigătorului prezis, chiar şi atunci celebra echipă naţională a Braziliei.

-flyerfata_mediumDragan Bjelogrlić
S-a născut în 1963, în Opovo. A absolvit actoria la Facultatea de Artă Dramatică. Primul său rol, când era numai un băiat, a fost în filmul “Bosko Buha”. De atunci a jucat în mai mult de 40 filme, în aproximativ 20 seriale TV şi a avut 11 roluri în piese de teatru. Ca actor şi producător a câştigat multe premii locale şi internaţionale. Filmografia de producător: Pretty Village Pretty Flame, The Wounds, War Live, Small world, Ivko’s feast. Filmul şi serialul TV “Montevideo, Dumnezeu sa te binecuvanteze!” este debutul său ca şi regizor.

Miercuri, 22 aprilie
ZILELE FILMULUI SÂRBESC. Intrarea liberă
17:00 – Micul Budo, 2014, SB, Regia: Danilo Bećković, Cu: Petar Stugar, Sergej Trifunović, Tihomir Stanić, Petar Božović, Slobodan Ćustić, Slaviša Ćurović, Stefan Bundalo, Milorad Kapor, Aleksandra Janković, Hristina Popović , Comedie-neagră, 95 min, AP-12

Drago este un chirurg din Podgorica (capitala Muntenegru). Pe parcursul unei operaţii a făcut o eroare fatală şi, ca rezultat, a omorât unul dintre fiii unui şef mafiot local. Acum, propriul fiu Budo este pe cale să fie dat dispărut, aşadar Drago decide să îl trimită în Belgrad (capitala Serbiei) pentru a fi sub protecţia unui vechi prieten din colegiu. Pentru Budo, aceasta este o oportunitate fantastică pentru a testa viaţa de noapte a Belgradului.

Colindă noaptea prin barurile Belgradului, căutînd fete şi alte forme de distracţie. El este fericit fără să ştie că protectorii lui nu sunt ceea ce ar trebui să fie.

Danilo Bečković
S-a născut în 1981 în Podgorica. A absolvit Regia de Film şi TV la Facultatea de Artă Dramatică din Belgrad şi literatură comparată şi teoria literaturii la Facultatea de Filologie din Belgrad. Filme scurt metraj: MontePuttana (2008), The Age of Virginity-Epoca Virginitatii (2007), Wolf-Lupul (2004). Filme documentare: Crnjanski (2014), SLAM (2012).
Micul Budo este primul film de lung metraj.

19:00 Tunul a fost fierbinte, 2014, SB, Regia: Slobodan Skerlić Cu: Anita Mančić, Stanislav Ručnov, Slavko Štimac, Nikola Djuričko, Mira Banjac, Bojana Maljević, Ivica Vidović, Dramă- antirăzboi, 115 min, AP-12

O grenadă aruncată de pe un deal ucide părinţii unui băiat de zece ani în timpul asediului de la Sarajevo din 1994. Băiatul îşi pierde capacitatea de a vorbi. O femeie din apropiere îl adoptă şi are grijă de el. Băiatul a fost izgonit din apartamentul distrus şi începe să se plimbe în jurul oraşului cu un coleg de şcoala. El este obligat să se maturizeze mult, mult prea repede. Învaţă semnificaţia cuvintelor cum sunt forţă, moarte, sex. Învaţă să obţină ceea ce vrea. Învaţă despre valori. Învaţă ceea ce contează cel mai mult în viaţă. Vecina care are grijă de el încearcă să îi ofere un adăpost şi să îl protejeze, dar în final nu reuşeşte.

Slobodan Skerlić
În 1992 a absolvit Regia de Film şi TV a Facultăţii de Artă Dramatică din Belgrad, cu filmul „Carrot You Do Not Grow Well“ parte a antologiei „Damn America“. A regizat numeroase documentare şi showuri TV pentru copii. În 1997 a regizat primul film de lung metraj Rage. A fost asistent la departamentul de Regie film a Şcolii de Film din Belgrad.

Joi, 23 aprilie
ZILELE FILMULUI SÂRBESC. Intrarea liberă

17:00 – VINDECĂTORUL, 2014, SB, Regia: Ivan Jović Cu: Jovo Maksić, Radovan Miljanić, Nemanja Jeremić Dramă, 90 min, AP-12

Un călugăr ortodox creştin se află pe drumul spre vindecarea spirituală trecând prin situaţii pe care nu şi le-ar fi imaginat. Povestea urmează calea spirituală înălţătoare, introdusă metaforic de la bun început într-un schit retras. Laitmotivul udării unui copac uscat, mort, scenă repetată pe parcursul filmului, ilustrează absurditatea credinţei călugărului. Filmul ridică o întrebare cu privire la limitele de dragoste prezentate în porunca lui Hristos de a iubi duşmanul, tematizând problema iertării ca premisă pentru o viaţă de dragoste şi biruinţă asupra morţii. Paralizia permanentă a personajelor după chinul războiului, invocă iertarea ca singurul mod de vindecare finală.

Ivan Jović
S-a născut în 1971. A absolvit Facultatea de Pedagogie din Belgrad şi a terminat studiile MBA din cadrul Facultăţii de educaţie Specială din Belgrad. A scris câteva cărţi, incluzând două novele, şi a lucrat ca şi scenarist la diferite proiecte privind documentarele TV. În 2012 a început un mare proiect de cercetare documentară a istoriei orale numită “Legacy”, care include povesţi reale ale oamenilor despre evenimentele din timpul celui de-al Doilea Război Mondial pe teritoriul fostei Iugoslavii.

19:00 Am apărat „BOSNIA TÂNĂRĂ“ 2015, SB, Scenariul și Regia: Srdjan Koljevic, Cu: Nikola Rakocevic, Vuk Kostic, Nebojsa Glogovac, Vaja Dujović , Dragan Petrović , Milo Durović , Marko Grabez , Dramă istorică, 167 min

Aceasta este povestea despre ancheta şi procesul în urma asasinării în 1914 a arhiducelui Franz Ferdinand, care a declanşat Primul Război Mondial.
Drama din sala de judecată este văzută prin ochii tânărului avocat Rudolf Zistler, unul din avocaţii numiţi de instanţa de judecată pentru a-i apăra pe cei 24 membrii acuzaţi ai Bosniei şi asasinului Gavrilo Princip.
Rudolf Zistler, eroul uitat al acestui proces istoric, este singurul care l-a apărat pe acuzat, în ciuda ameninţărilor, şi se confruntă cu pericolul de a fi linşat de către ofiţerii austrieci. Potrivit propriei sale conştiinţe şi abilităţii sale, cu curaj a demonstrat că acuzaţia de înaltă trădare nu era valabilă din punct de vedere legal, demonstrînd că Bosnia din punct de vedere legal nu făcea parte din Imperiul Austro Ungar, ci era doar un teritoriu ocupat.

Srdjan Koljevic (1966) scenarist şi regizor, a absolvit Scenaristica şi Dramaturgia la Facultatea de Artă Dramatică Belgrad, Serbia. În prezent lucrează ca profesor scenarist la această Facultate.

Srdjan Koljevic a fost scenarist sau co-scenarist la 11 filme de lung metraj, toate acestea facînd parte din box office-ul naţional, şi a primit premii internaţionale – printre acestea şi filmul pe care l-a regizat „Red Coloured Grey Truck” (2004; co-producţie Sârbă-Germană-Slovenă) a câştigat cea mai importantă recunoaştere a audienţei internaţionale, festivaluri şi critici.

Ca şi scenarist, deasemenea a colaborat la două filme greceşti şi un film sloven.

Printre filmele recente scrise de el este “The Trap” (2007: co-producţie Sârbă-Germană-Ungară) care a fost premiat la Berlinala, şi a fost nominalizat printre cele 9 filme străine nominalizate la Oscar.

”The Woman With a Broken Nose” (2010, deasemenea co-producţie Serbia-Germania), al doilea film al său ca şi regizor, a fost premiat şi distribuit în Elveţia, Germania şi Spania.

Filmul pe care l-a scris, “Circles”, a fost premiat la Festivalul de Film World Competition Program of Sundance, 2013.
Recent tocmai a terminat de regizat al treilea său film de lung metraj “The Man Who Defended Gavrilo Princip” (2014)

De asemenea, Srdjan a fost scenarist colaborator la două filme greceşti “Eduart” (2006) şi scenarist consultant “Small Crime” (2008).
Srdjan Koljević este unul dintre scenariştii cu cele mai multe producţii şi premii din regiunea fostei Iugoslavii de la debutul său în 1993.

 

0 Comments