INCURSIUNE ÎN ISTORIA CINEMATOGRAFIEI ȘI A TELEVIZIUNII -ORADEA 2022
Localnicii și turiștii care ajung zilele acestea la Oradea, au șansa să descopere istoria radioului, televiziunii și cinematografiei românești în cadrul unei expoziții unice în țară, care conține 300 de piese de la aparate de proiecție și de filmat până la microfoanele folosite pentru transmisiunile în direct, realizate în ultimii 100 de ani. O parte a expoziției prezintă și istoria primului cineast amator român, care a realizat sute de proiecții de scurt metraj animate.
Expoziția vernisată în Cetatea din Oradea este compusă din colecția jurnalistului bihorean Dinicu Braghină și conține sute de obiecte vechi, care le oferă vizitatorilor o incursiune în istoria bogată a radioului, televiziunii și cinematografiei românești din ultimul secol. Nu lipsesc aparatele de proiecție, camerele de filmat, trepiedele din lemn, microfoanele și reportofoanele folosite în anii 60-70 pentru realizarea reportajelor și emisiunilor atât în studio cât și pe teren.
Unele dintre obiecte au fost fabricate în țări europene mult mai dezvoltate în ceea ce privește televiziunea sau cinematografia. Colecționarul le-a strâns pe toate cu multă migală și le-a așezat într-o ordine cronologică astfel încât cei care trec pragul expoziției să înțeleagă cum s-au dezvoltat în timp cele două industrii.
Pentru ca totul să fie și mai captivant, curatorul expoziției a amenajat și două studiouri, unul de radio și unul de televiziune, după tiparul celor care au funcționat în Oradea în decursul ultimelor decenii scurse. O parte a expoziției a expoziției îi este dedicată lui Zenobiu Domide, primul cineast amator, creator de filme de animație din România. În cei peste 50 de ani de activitate, acesta a creat sute de filmulețe de scurt metraj, în diverse tehnici, fiind premiat la zeci de festivaluri de profil organizate peste hotare.
Expoziția va rămâne pe tot parcursul anului în Cetatea din Oradea.