Select Page

MedievArtFest Sebeș 2015

În perioada 20-21 iunie, la Sebeș a avut loc MedievArtFest Sebeș, un festival al Zilelor Cetăţii Muhlbach.Evenimentul, aflat la cea de-a treia ediție, a fost organizat de Primăria Municipiului Sebeș, Consiliul Local Sebeș și Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeş, în colaborare cu Teatrul Scena din Târgu-Mureș.
Arcașul ținutului, animația cavalerească cu ordinele de cavaleri invitate, concertele de muzică medievală, școala de dans medieval, animația cu foc, filme istorice și, mai ales, scenariul istoric “Legenda Leului de Aur”, inspirat din istoria orașului, au fost câteva dintre punctele de interes ale festivalului medieval din orașul de pe ”Râul Morilor”, din acest an.
Uniunea Autorilor și Realizatorilor de Film din România-UARF-reprezentată de Diana Mețiu, director de manifestări culturale si Claudia Motea, director PR,  a fost prezentă la acest festival cu două proiecții cinematografice istorice, Vlad Țepes (regia Doru Năstase) și Mihai Viteazul (regia Sergiu Nicolaescu).
 
Suntem onorate de această invitație și am venit cu bucurie pentru a mediatiza și a oferi oamenilor de aici două filme de excepție din istoria cinematografiei românești. Filmul Mihai Viteazul este regizat de Sergiu Nicolaescu, fondatorul Uniunii UARF, iar noi, pe această cale, ne închinăm încă o dată artei sale filmice. Totodată, suntem prezente aici pentru a onora invitația Isabellei Santeiu, o tânără studentă localnică a acestor ținuturi, cea care de la începutul anului s-a aliat atât de frumos cauzei nobile a  UARFului, implicându-se cu brio  în proiectele instituției, a mărturisit Diana Mețiu.
 
Interviul la Alba TV pentru emisiunea minunatului Radu Roncea-Real Risc, prezentarea filmului „Mihai Viteazul” la Centrul Cultural „Lucian Blaga”, centru condus de profesor Constantin Șalapi, un dialog de suflet cu Dan Istrate la Leul de Aur, un loc strategic contemporan al sebeșenilor, întâlnirea cu doi oameni deosebiți, veniți anume din Deva pentru a petrece câteva clipe împreună și pentru a lua pulsul acestui festival de artă medievală, Dan Terteci și Zoard Bocaniciu, ospitalitatea familiei Santeiu, susținerea și prietenia tuturor membrilor familiei realizatorului TV Radu Roncea,  propunerea de proiecte culturale cu implicare directă a UARF-ului făcută de Liviu Pancu, directorul artistic al festivalului, iată câteva puncte bifate cu succes pe agenda de manifestări culturale a Uniunii Autorilor și Realizatorilor de Film, prezidată de Maestrul Ioan Cărmăzan.
„Trecutul trebuie redescoperit și cunoscut și de către publicul larg, iar festivalurile medievale din marile orașe din Transilvania s-au dovedit, în anii din urmă, adevărate porți de intrare în istoria acestora. Rezultatul a fost o aderență mare a publicului la acest gen de manifestări. Acum, nu mai există vreun oraș-cetate transilvănean în care să nu se fi constituit ordine de cavaleri și formații artistice cu caracter medieval”, precizează organizatorii.

0 Comments