Select Page

 GALA ANIVERSARĂ 30 DE ANI

GALA ANIVERSARĂ 30 DE ANI DE LA ÎNFIINTAREA UNIUNII AUTORILOR ȘI REALIZATORILOR DE FILM DIN ROMÂNIA – U.A.R.F

1992-2022

Evenimentul va avea loc Luni 30 Ianuarie 2023, ora 18:00 la Hotel Marshal Garden

*Accesul se face in baza invitației la eveniment și a confirmarii de participare

COMUNICAT

La 12 august 1992 a luat fiinţă, ca o organizaţie profesională a creatorilor de film, UNIUNEA AUTORILOR ŞI REALIZATORILOR DE FILM DIN ROMÂNIA – U.A.R.F.

Regizorii Sergiu Nicolaescu, Andrei Blaier, Dan Piţa, Manole Marcus şi Iulian Mihu au consimţit înfiinţarea unei organizaţii profesionale de creatori care să cuprindă autori şi realizatori de film şi să reprezinte cu mai mult interes preocupările şi drepturile autorilor şi realizatorilor de film, morale şi materiale, dar şi desfăşurarea de activităţi în folosul cinematografiei româneşti.

Iniţiatorilor li s-au alăturat, ca membri fondatori, şi alţi cineaşti importanţi: Ioan Cărmăzan, Şerban Marinescu, Constantin Vaeni, Alexa Visarion, Dinu Tănase, Mihai Constantinescu, Adrian Enescu, Horia Pătraşcu, Dumitru Radu Popescu, Jean Georgescu, Tudor Mărăscu, Iulian Mihu, Anghel Mora, Savel Stiopul, Lucian Bratu, Mircea Veroiu şi Dan Macri, care au semnat Actul de înființare a Uniunii şi au acceptat ca 12 august 1992 să fie data înfiinţării.

Inițiativa acestor importanți cineaști a stat sub semnul firesc al emoției, al bucuriei și al convingerii că această organizație va fi dovada recunoașterii valorii reale, a scopurilor și obiectivelor propuse, lucru care, de altfel, a dovedit că Uniunea și-a îndeplinit rolul stabilit prin statut.

Încă de la înfiinţare, Uniunea a fost condusă de regizorul Sergiu Nicolaescu, în calitate de preşedinte, unul dintre cei mai prolifici cineaşti, care a realizat peste 60 de opere cinematografice de înalta valoare. Sergiu Nicolaescu a trecut în nefiinţă pe 3 ianuarie 2013.

Din februarie 2013, Uniunea este condusă de Ioan Cărmăzan, regizor, scenarist, scriitor şi prof. univ. dr.
În 2003, prin H.G. nr. 822, UARF a obţinut statutul de Utilitate Publică.
UARF are peste peste 300 de membri – autori şi realizatori de film.

Astăzi, la ceas aniversar, ne aflăm în fața unei provocări imense, aceea de a face bilanțul celor 30 de ani de activitate, fiind o mândrie și o bucurie că trăim acest moment important din istoria Uniunii.

Realizările Uniunii sunt mărturie a anilor care au trecut și pe care i-am petrecut împreună, la bine și la greu, alături de personalități, membri, colaboratori și prieteni, cu sentimentul că anii ce vor urma vor fi la fel de importanți și prosperi, iar reușitelor noastre li se vor adăuga izbânzile viitoare.

Am dorit ca, la celebrarea celor 30 de ani de existență, să marcăm acest moment important din viața Uniunii și să celebrăm personalități ale cinematografiei românești.

Cu acest prilej, am dorit și am reușit să edităm un album, fiindcă este mult remarcabil și mai important să realizăm o sărbătorire vizibilă, care să fie exprimată în ceea ce am făcut mai mult și mai bine: în cuvinte, în imagini, în fapte, în amintiri și sentimente, toate așternute pe hârtie, părți ale ființei noastre. Anii care au trecut vor rămâne ca amintire a timpului ce s-a scurs, cu cele mai frumoase momente care au existat şi vor exista în viața acestei instituții.

Mulțumim membrilor Uniunii și tuturor celor care, în decursul timpului, au fost alături de noi, în semn de prețuire a înaltului profesionalism care definește activitatea Uniunii.

Ne înclinăm, cu mult respect și recunoștință, către cei ce ne-au precedat de-a lungul anilor, transmiţându-ne, din generaţie în generaţie, dorinţa de a fi mereu mai buni, ca profesionişti şi oameni, iar noi, cei de astăzi, să ne considerăm continuatorii lor.

IN MEMORIAM, când ne-am reunit să marcăm cei 30 de ani de activitate, ne amintim de toți care au făcut parte din Uniune și care nu mai sunt printre noi.

La ceas de sărbătoare, îi urăm Uniunii viață lungă și să se bucure în continuare de același respect și apreciere.

Parteneri ai Evenimentului:

Parteneri media ai Evenimentului:

La mulți ani, U.A.R.F.!

PREȘEDINTE Prof. univ. dr. Ioan CĂRMĂZAN

UNIUNEA AUTORILOR ȘI REALIZATORILOR DE FILM DIN ROMĂNIA – UARF

0 Comments