Select Page

 IOAN CARMAZAN – CETATEAN DE ONOARE AL JUDETULUI CARAS-SEVERIN

În cea mai recentă şedinţă, consilierii judeţeni au votat favorabil două proiecte de hotărâre prin care regizorului Ioan Cărmăzan şi publicistului Titus Crişciu li se acordă titlul de „Cetăţean de Onoare al Judeţului Caraş-Şeverin“.

Ioan Cărmăzan, Ioan Carmazancare nu este doar regizor şi scenarist, ci şi scriitor, s-a născut în localitatea Satchinez, din judeţul Timiş, din părinţi dascăli, bocşeni. La vârsta de trei ani, părinţii decid să revină la Bocşa, spaţiul pe care Ioan Cărmăzan îl consideră natal, deoarece aici creşte, învaţă şi se formează ca om. În 1971 Ioan Cărmăzan iese de pe băncile Facultăţii de Matematică a Universităţii din Timişoara, iar şapte ani mai târziu termină Regia de film la I.A.T.C. Bucureşti. S-a afirmat în cea de-a şaptea artă cu o serie de filme, între care „Ţapinarii“ (1982), „Lişca“ (1983), „Casa de vis“ (1933), „Raport despre starea naţiunii“ (2004), „Margo“ (2006), „Oul de cuc“ (2010), „Orient Expres“ (în 2004), unde colaborează cu Sergiu Nicolaescu, „Brâncuşi din eternitate“ (2014). De-a lungul vremii, a realizat şi filme documentare, între care unul despre Bocşa, dar şi scurtmetraje.

Ioan Cărmăzan s-a impus şi în literatură, publicând mai multe volume, printre care amintim „Povestiri din Bocşa“, „Mica ţiganiadă“, „Cine-român“, „Roşu, galben şi albastru“, „Baladă pentru tatăl meu“, „Elogiul intuiţiei“ etc. Cărmăzan este profesor universitar, membru fondator şi preşedinte al Uniunii Autorilor şi Realizatorilor de Film din România, doctor în cinematografie şi membru al Uniunii Scriitorilor din România. De-a lungul carierei sale, Ioan Cărmăzan a primit numeroase premii şi distincţii, atât pe plan naţional, cât şi internaţional. Pentru toate aceste merite, preşedintele CJ, Sorin Frunzăverde, a iniţiat proiectul de hotărâre prin care acestuia i se acordă titlul de „Cetăţean de Onoare al Judeţului Caraş-Severin“.

Şi cea de-a doua personalitate nominalizată, Titus Crişciu, pe numele său real titus-crisciu1Titus Crâşciu, s-a născut tot în judeţul Timiş, însă a crescut de la vârsta de trei luni în Caraş-Severin, la Reşiţa. La cei 76 de ani, Titus Crişciu este veteranul gazetarilor din Caraş-Severin, fiind colaborator la mai multe publicaţii, printre care şi „Jurnal de Caraş-Severin“. De-a lungul carierei sale, acesta a fost inspector la Comitetul Judeţean pentru Cultură şi Artă, unde a lucrat până în 1990. Pentru scurt timp a lucrat ca inspector principal la Centrul de Librării Reşiţa, după care a fost redactor la cotidianul „Renaşterea Bănăţeană“ din Timişoara şi din 1997 până la pensionare, în 2009, a fost reporter la anuarul Pagini Naţionale. Titus Crişciu este autorul a 14 volume, în care, mai ales prin mijloace publicistice precum interviul, portret, eseul şi cronica dramatică, aduce în prim plan oameni şi fapte care pot constitui modele existenţiale.

   Vezi aici  Hotararea privind acordarea titlului de Cetatean de Onoare

0 Comments