Select Page

 FESTIVAL DE FILM ROMANESC „TREI CULORI O SINGURA FIINTA” CHISINAU 2014

 

Afis-1-General-A3  Prima editie a Festivalului de Film Românesc „Trei Culori – O singură fiintă” Chisinău 2014 a adunat 15 filme de referinţă pentru cinematografia românească printre care: „Mihai Viteazul”, „Carol I”, „Oglinda” – în regia lui Sergiu Nicolaescu, „Tapinarii” si „Lisca” – în regia lui Ioan Cărmăzan, „Cel mai iubit dintre pământeni”, „Moara lui Călifar” – în regia lui Serban Marinescu, „Nunta de piatră” – in regia lui Dan Piţa şi „Ion, blestemul pământului, blestemul iubirii” – in regia lui Mircea Muresan. Un film mai nou, care tratează tot o problemă de identitate naţională a fost filmul „Nu sunt faimos, dar sunt aromân” – în regia lui Toma Enache.

Cinematografia din Moldova a fost reprezentată de filme importante precum: „Patul lui Procust” – în regia lui Sergiu Prodan, „Lăutarii” şi „Poienile roşii” – în regia lui Emil Loteanu, „Gustul Pâinii” – în regia lui Valeriu Gagiu si „Dimitrie Cantemir” – în regia lui Vlad Iovita si Vitali Calasnicov.

Regizorii Ioan Cărmăzan, Serban Marinescu şi Toma Enache, actorii Dorel Visan, Tania Popa, Ioana Crăciunescu , Irina Gărdescu, Cristian Sofron, Valentin Alexandru si Claudia Motea au dialogat seară de seară cu publicul, creând plastic atmosfera de pe platoul de filmări.

Alaturi de aceştia, profesorii universitari Otilia Sârbu, Diana Meţiu, Doina Moţ si Florin Toader au susţinut prelegeri pe diferite subiecte de comunicare, literatură, artă şi film în faţa studenţilor Universităţii de Stat din Moldova, urmate de proiecţii de filme studenţeşti selectate cu mare atenţie şi premiate de o comisie de specialişti condusă de prof. dr. Andrei Dumbraveanu.

Actorii Ioana Crăciunescu şi Petru Hadârcă au creionat cinematografic şi cu mult umor două portrete ale marilor actori de teatru si film Costache Antoniu și Ilarion Ciobanu, pe un fundal de secvenţe din cele mai importante filme ale acestora.

Pe lângă proiecţiile din Chişinău, festivalul s-a extins şi în alte localităţi precum Ulmu, Căuşeni, Copanca, unde filmele şi artiştii asociaţiei culturale „Ideal” au fost primiţi cu mare căldură şi entuziasm.

Festivalul de film românesc de la Chisinău „Trei culori – O singură fiintă” a fost posibil cu sprijinul Ministerului Afacerilor Externe – Departamentul Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni, reprezentat de Ministru delegat al Diasporei, domnul Bogdan Stanoevici.

Regizorul, scenaristul, scriitorul, omul de televiziune, profesorul si preşedintele UARF, Ioan Cărmăzan şi regizorul şi preşedintele UCM, Sergiu Prodan şi-au unit eforturile pentru a realiza o manifestare culturală de o mare anvergură care a întărit relaţia dintre România şi Moldova şi îşi propun ca şi în anii următori să sprijine astfel de evenimente.

Această prima ediţie a Festivalului s-a bucurat de un extraordinar succes în faţa publicului larg şi de un succes mediatic atât in presa din România cât şi cea din Moldova.

0 Comments