Select Page

IOAN CARMAZAN-CETATEAN DE ONOARE AL SATULUI NATAL SATCHINEZ DIN JUDETUL TIMIS

Cetatean de Onoare al satului natal Satchinez din judetul Timis

IOAN CARMAZAN:,,Mi-am luat revansa in fata istoriei”

Ioan Carmazan, regizor, scenarist si scriitor roman, a implint astazi, 27 iunie, 66 de ani. Tot astazi, in satul sau natal, Satchinez, din judetul Timis, a fost numit Cetatean de Onoare.

La Caminul Cultural din comuna s-au strans oameni de seama, scriitori si prieteni din copilarie de-ai lui Nutu, numele de alint al regizorului, printre care s-au numarat: Lucian Ionica, Titus Suciu, Ion Marin Almajan, Cornel Ungureanu, Doina Mot, Neli Munteanu, Ion Pavel Azap, Gabriela Serban, Constantin Ostaficiuc, Marina Radu s.a.

Pe langa Diploma de Cetatean de onoare si medalia care-i confera acest titlu, primarul comunei Satchinez, Ion Dan Florin, i-a oferit si o sculptura in lemn, simbolizand un porumbel, cunoscand pasiunea regizorului de premiat columbofil, precum si o copie dupa certificatul de nastere si astfel am aflat de prenumele secret al regizorului, Benoni, nascut duminica, la orele 16, pe 27 iunie, 1948.

Toti invitatii au fost rasfatati si pusi la masa, exact ca la nunta, de unde nu a lipsit nici tortul aniversar, iar in pauzele cand maestrul Carmazan a fost evocat in scurte portrete umoristice sau dulci amintiri din copilarie de catre prietenii sai, renumitul cantaret de muzica populara, Petrica Moise, alaturi de formatia Virtuozii Banatului, ne-au doinit ca-n Banat.

Petrica Moise i-a facut cea mai originala urare lui Ioan Carmazan, starnind stupoare, apoi hohote de ras:”Sa dea Dumnezeu sa va vad impuscat…la 130 de ani, de o sotie geloasa!”.

Ioan Carmazan a fost emotionat de cata dragoste i-au aratat cei care au vrut sa-i fie alaturi in acest moment important din viata sa si cu lacrimi in glas si-a adus aminte de tatal sau, care a fost directorul scolii din Satchinez mai bine de 10 ani, si ca el, Nutu, s-a nascut in curtea acestei scoli unde a locuit pana la 3 ani, cand din mai multe motive, tatal sau a fost transferat la Bocsa, jud. Caras- Severin.

“Ma simt foarte protejat, sunt mandru ca sunt nascut la Satchinez! Mi-am luat revansa in fata istoriei si am devenit cetatean de onoare al Bocsei(nr. in 2008), unde tata a fost profesor la tigani si am devenit si cetatean de onoare al Satchinez, de unde tata a fost alungat. In Romania, orice infrangere trebuie luata ca pe o oportunitate si mereu le spun studentilor mei ca viata e ceea ce ni se intampla, in timp ce ne facem planuri”-a spus in discursul sau, mandrul fiu al Banatului, Ioan Carmazan.

0 Comments