Select Page

Festivalul de literatură, teatru, film si fotografie „Ioan Slavici”, ediţia I

Festivalul de literatură, teatru, film si fotografie
„Ioan Slavici”, ediţia I, Siria 01-02 august 2015

Primele două zile ale lunii august din acest an vor fi dedicate uneia dintre cele mai marcante personalități din istoria literaturii române, scriitorul, jurnalistul și pedagogul arădean Ioan Slavici. Comuna Șiria din județul Arad va deveni în această perioadă scena de desfășurare a primei ediții a Festivalului de literatură, teatru, film şi fotografie „Ioan Slavici” organizat de Centrul Cultural Județean Arad în colaborare cu Consiliul Județean Arad și Primăria Comunei Șiria.
Atenția publicului interesat atât de literatură și fotografie cât și de teatru și film va fi focalizată asupra evenimentelor organizate în cadrul festivalului: simpozion de literatură, proiecții de film, spectacole de teatru, precum și o expoziţie de fotografie.
IOAN SLAVICIDeschiderea oficială a festivalului va avea loc sâmbătă, 1 august, a.c., începând cu orele 16.00, în incinta Complexului Muzeal ”Ioan Slavici” din Șiria. Începând cu ora 17.00 se va desfășura Simpozionul de literatură cu titlul ”Actualitatea lui Ioan Slavici: prozatorul, publicistul”.
Invitați de marcă precum prof. univ. Cornel Ungureanu și prof. univ. Lucian Vasile Szabo din Timișoara și scriitorul Vasile Dan – Președintele Uniunii Scriitorilor din România – Filiala Arad, își vor prezenta lucrările pe această temă.
La ora 19.00 elevii Școlii Gimnaziale ”Ioan Slavici” din Șiria vor prezenta pe scena Teatrului de Vară din Șiria două scenete.
Prima zi a festivalului se va încheia cu proiecția filmului ”Pădureanca” în regia lui Nicolae Mărgineanu, ecranizare a celebrului roman cu același titlu de Ioan Slavici, programată cu începere de la ora 20.00.

A doua zi de festival, duminică, 2 august, a.c., va aduce în fața publicului spectacolul ”Fata de birău”, prima comedie publicată de Ioan Slavici la îndemnul lui Mihai Eminescu.

Această piesă redă cu un umor aparte viaţa şi personajele din lumea satului ardelean de la acea vreme.
La ora 20.00, publicul este invitat să vizioneze în incinta Teatrului de Vară din Șiria, proiecția filmului ”Moara cu noroc” în regia lui Victor Iliu.

O serie de personalități marcante ale vieții culturale românești precum Ioan Cărmăzan – Președinte al UARF (Uniunea Autorilor și Realizatorilor de film din România), Nicolae Mărgineanu – regizorul filmului ”Pădureanca”, sunt invitate să participe la evenimentele programate în cadrul Festivalului.
Expoziția de fotografie realizată de Virgil Jireghie în timpul filmărilor ecranizării nuvelei ”Pădureanca” va întregi peisajul primei ediții a Festivalului de literatură, teatru, film şi fotografie „Ioan Slavici”, oferindu-i o notă de autenticitate arădeană din zilele noastre.

Influențată de viața satului arădean, întreaga operă literară ce poartă semnătura lui Ioan Slavici oferă în nuvelele sale ”poporale” o frescă a moravurilor, a comportamentului oamenilor în funcție de statutul lor social. Considerat de criticul George Călinescu un ”instrument de observație excelent” al mediului rural, Slavici a reușit să lase posterității prin opera sa literară, o imagine autentică a epocii în care a trăit.
Va asteptam cu drag !

0 Comments