WORKSHOP HYPERION STUDFEST-2015
autor: Prof. Otilia Sirbu
Într-o zi de iarnă, de început de iarnă, 10 decembrie 2015 (în cadrul Hyperion Studfest „Festivalul filmului studențesc, ediția a XIV a ”,9-11 decembrie 2015, Universitatea Hyperion, București) un eveniment artistic pe măsură: un workshop a cărui temă Literatura și filmul a fost susținută, dezbătută și analizată de către unul din regizorii consacrați ai cinematografiei românești. Prof.univ.dr.Ioan Cărmăzan alături de studenții, masteranzii și invitații săi, într-o atmosferă specială, a ținut să reliefeze rolul pe care cinematografia într-o simbioză anume cu literatura îl poate avea într-un spațiu cultural și nu numai. Dincolo de prelegerea sa, profesorul Ioan Cărmăzan a propus participanților la acest workshop două scenarii de lung metraj. Masteranzi din anul II (Universitatea Hyperion, secția, Dramaturgie cinematografică. Scenaristică. Realizator film și televiziune) Mirela Tămaș și Ștefan Zaharia au surprins audiența prin ingeniozitatea subiectelor, perspectiva narativă, personaje, intrigă și deznodământ.
„Cercul” (autor, Mirela Tămaș) își poartă personajul între un trecut și un viitor, fragmentate ambele de temerile și îndoielile personajului ce caută o soluție salvatoare, echilibrul interior. Cercul fiind o dimensiune ce presupune și magia dar și imposibilitatea de a o depăși.
„Hadar, o iubire cușer” (autor, Ștefan Zaharia), povestea de iubire dintre un băiat sărac și o tânără frumoasă de origine evreică și imposibilitatea de a deveni realitatea vieții lor.
Fragmente din aceste scenarii au fost interpretate de actori oferind artei rolul cuvenit. Claudia Motea, Nicolae Ieremciuc, Ruxandra Enescu, Remus Mărgineanu, Camelia Oprițan, Dorin Zachei, Delia Hanzelik, Toma Enache au făcut ca prin interpretarea lor actoricească cele două scenarii să capete cursul firesc al reușitei.
În final, profesorul Ioan Cărmăzan a explicat importanța spațiului de filmare, rolul personajelor, al detaliilor, al oricărui detaliu, relevanța scenariului. Totul s-a concretizat, mai apoi, printr-o primă filmare a unei scene convenite de comun acord cu studenții prezenți. Autorii scenariilor dar și studenții de la secția regie au avut posibilitatea să filmeze aceeași scenă oferindu-i punctul de vedere personal. Unele scene au fost repetate de mai multe ori schimbându-se rolul actorilor de fiecare dată, totul într-o atmosferă vie și constructiv artistică. Un alt exemplu, una din scene care a fost interpretată de trei cupluri diferite de actori, efectul fiind de fiecare dată altul. Importanța alegerii distribuției fiind demonstrată.
Nu poate fi deloc ignorat rolul profesorului, conf.univ.dr.Florin Toader care prin prestanța sa a reușit să imortalizeze această acțiune, această întâlnire profesor-student dându-i șansa permanenței.
Întrebările cursanților au fost multe și interesante. Răspunsurile și explicațiile au fost pe măsură, timpul alocat fiind depășit cu mult, dovadă că cinematografia, în mod special, are taina sa în toate.
GALERIE POZE EVENIMENT (click)
Film Prezentare Hperion StudFest 2015